Het hart

Informatie over het hart

 

Je hart is een holle spier die bloed pompt. Zonder je hart zou je eigenlijk niet leven. Je hart heeft 2 kamers. Eentje die je bloed schoonmaakt en eentje die je bloed gewoon erlangs laat. Wist je dat je hart altijd klopt en zelfs als je slaapt en nog bij elke geklop Allah! zegt.

Een hart lijkt eigenlijk niet zoveel op de hartjes figuren die mensen vaak tekenen. Het hart van mensen en zoogdieren bestaat uit twee helften, een linker- en een rechterhelft. Die twee helften bestaan elk weer uit twee holle ruimtes, een “boezem” en een “kamer”. Die boezems en hartkamers worden van elkaar gescheiden door de hartkleppen. Die kleppen werken een beetje als een sluis. Ze laten het bloed maar in één richting door. Als het hart het bloed heeft weggepompt en daarna even ontspant, dan kan het bloed niet weer terugvloeien.
Natuurlijk zitten aan het hart ook een aantal bloedvaten vast waardoor het bloed wordt aan- en afgevoerd. We noemen die bloedvaten ook wel slagaders (aanvoer) of aders (afvoer). In de aders zitten ook weer kleppen zodat het bloed niet de verkeerde kant op kan stromen.
Je hart is een spier. Als je een spier veel gebruikt wordt het groter. Net zoals bijvoorbeeld je spierballen. Als je sport gebruik je je hart dus extra, dan wordt je hart dus ook groter. Het kan wel bijna een half keer groter worden. Maar dan moet je wel heel veel sporten. Zo een groot hart door het sporten noemen we een sporthart.

Je hart is een spier. Als je niks doet, wordt het weer zo groot als eerder.
Een sporthart is niet erg! Je gaat er ook niet dood aan. Door aan sport te doen maak je je hart gezond en wordt de kans kleiner dat je hart ziek wordt. Soms lees je weleens dat er zomaar kinderen dood gaan terwijl ze aan het sporten zijn. Hun hart hield er ineens mee op. Mensen dachten eerst dat dat door een sporthart kwam. Een mevrouw, Dr. Babette Pluim heeft er onderzoek naar gedaan. De kinderen waren niet doodgegaan door een sporthart. De kinderen die dit overkwam hadden al een hart dat ziek was. Door te sporten, kan je juist veel hartziekten voorkomen.

Deva

Geef een reactie